numele oraselor din Valea Jiului

martie 29, 2023 - 11:26 am No Comments

Daca ai vizitat Valea Jiului si zona Hateg, ai putea fi surprins sa descoperi ca multe dintre numele localitatilor din Valea Jiului au o legatura cu cele din zona Hateg. In acest articol, vom face o comparatie intre numele localitatilor din cele doua zone, incercand sa dezvaluim legaturile dintre acestea si semnificatia lor.

Un prim exemplu ar fi Petros, care se regaseste in numele orasului Petrosani din Valea Jiului, sugerand cumva ca “petrosenii” au trecut muntele si s-au stabilit in zona in care astazi se afla orasul Petrosani.

Numele zonei Paroseni, din orasul Vulcan este asemanator cu cel al satului Paros din zona Hateg, la fel sugerand ca aici au venit “paroseni” si au construit sălașe care de-a lungul anilor au devenit locuințe permanente..

De asemenea, numele Lupeni din Valea Jiului ar putea proveni din Valea Lupului. Zona Barbateni din Lupeni seamana cu numele localitatii Rau Barbat. Probabil datorita migratiei populatiei in regiune, “lupenii” au venit din Valea Lupului si “barbatenii” din satul Rau Barbat .

Este cunoscut faptul că in trecut Uricani a purtat numele de Uricani-Hobiceni. Probabil, “uricanii” au venit din Uric, localitate aflata de celalata parte a muntilor Retezat, iar “hobicenii” din Hobita, sat foarte apropiat de Uric.

Ar mai fi un exempu al zonei Livezeni din Petrosani, unde se poate ca locuitorii satului Livadia sa isi fi stabilit locuinte permanente si sa fi fost numiti “livezeni”.

Petros – Petrosani

Paros – Paroseni

Valea Lupului – Lupeni

Rau Barbat – Barbateni

Uric – Uricani

Hobita – Hobiceni

Livadia – Livezeni

In concluzie, exista o serie de asemanari interesante intre numele localitatilor din Valea Jiului si cele din Hateg. Este posibil ca aceste asemanari sa fi fost cauzate de migratia populatiei in regiune. Indiferent de motivul pentru care aceste asemanari exista, ele reprezinta o parte importanta a istoriei si a culturii regionale din aceasta zona frumoasa a tarii noastre.

Share Button

Leave a Reply

*