“Stapaniri” in Valea Jiului

mai 22, 2023 - 4:56 pm No Comments

Valea Jiului, situată în România, a trecut prin diferite perioade de stăpânire de-a lungul istoriei. Iată câteva informații despre controlul asupra acestei regiuni:

  1. Evul Mediu: În perioada medievală, Valea Jiului a făcut parte din Regatul Ungariei și a fost guvernată de diverse familii nobiliare ungare.
  2. Stăpânirea otomană: În secolele XVI-XVIII, Valea Jiului a fost sub dominația Imperiului Otoman, în urma invaziilor și cuceririlor acestuia în teritoriile românești.
  3. Stăpânirea austriacă: După înfrângerea otomanilor, Valea Jiului a intrat sub controlul Imperiului Habsburgic (Austro-Ungar) în secolul XVIII. Austriecii au dezvoltat exploatarea resurselor minerale din regiune.
  4. România modernă: În urma Unirii Transilvaniei cu România în 1918, Valea Jiului a devenit parte a României. Controlul administrativ și politic al zonei a rămas în mâinile statului român, iar exploatarea minieră s-a dezvoltat sub conducerea acestuia.
  5. Perioada comunistă: În timpul regimului comunist, Valea Jiului a cunoscut o dezvoltare industrială semnificativă, devenind una dintre cele mai importante regiuni miniere și siderurgice din România. Statul român a avut control total asupra resurselor și industriei din Valea Jiului.
Share Button

Leave a Reply

*